Παραλίες

elafonisi beach παραλια ελαφονησι

Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι είναι ένα μικρό νησάκι με λευκή άμμο, που το χωρίζει από τη στεριά μια λιμνοθάλασσα με βάθος 1 μέτρο το πολύ.

Ελαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά δεν θα δείτε κανένα ελάφι να περπατάει πάνω στο νησί ή στη γύρω περιοχή. Απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε εδώ,

Στον δρόμο θα συναντήσετε το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας που ξεχωρίζει από μακριά όντας κατάλευκο και κτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο. Ανηφορίστε για ένα ευλαβικό προσκύνημα στο ιστορικό αυτό μοναστήρι και αναζητήστε το χρυσό σκαλοπάτι, που όπως λέει ο μύθος, μόνο οι πραγματικά πιστοί το βλέπουν.

Διαβάστε περισσότερα

Κεδρόδασος

Νοτιότερα από το Ελαφονήσι συναντάμε την παραλία του Κεδρόδασους. Είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης η οποία συνδυάζει την λευκή άμμο με τα τυρκουάζ νερά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν αμμοθίνες, λίγα βράχια και ένα μεγάλο δάσος από κέδρους (άρκευθους), εξού και το όνομά της.

Το Κεδρόδασος πρόκειται για ένα παρθένο μέρος και αυτό το μαρτυράει το ότι δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές για φαγητό και νερό. Αν αποφασίσετε να το επισκευθείτε φροντίστε να πάρετε τις προμήθειές σας.

Γραμμένο

Νοτιότερα του Έλους και δυτικά από την Παλαιόχωρα βρίσκεται η χερσόνησος του Γραμμένου. Είναι ιδιαίτερη γιατί το ακρωτήρι που σχηματίζεται χωρίζει την παραλία σε δυο άλλες, η μία με βότσαλα και η άλλη με χρυσή άμμο. Και οι δύο παραλίες έιναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και ομπρέλες.   Στο ακρωτήρι υπάρχει και ένα δάσος από κέδρους.

Χρυσοσκαλίτισσα

Μετά το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, ένας μικρός δρόμος οδηγεί σε μια μικρή πεντακάθαρη, αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά, αλλά η πρόσβαση σε αυτην είναι αρκετά δύσκολη. Χρειάζεται προσοχή, γιατί οι ακτές της είναι απότομες. Από πάνω της, σε ένα απότομο βράχο ύψους 35μ., δεσπόζει η ξακουστή μονή Χρυσοσκαλίτισσας με θαυμασια θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Κατά την παράδοση οφείλει το όνομά της στα 90 σκαλοπάτια που οδηγούν στην Μονή, από τα οποία το ένα είναι χρυσό, αλλά οι αμαρτωλοί δεν μπορούν να το δουν.

Κριός

Η παραλία του Κριού είναι μια πολύ ήσυχη παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η μη οργάνωση την καθιστά την τέλεια απόδραση για χαλάρωση.