Ελαφονήσι

elafonisi beach παραλια ελαφονησι
elafonisi beach παραλια ελαφονησι
elafonisi beach παραλια ελαφονησι
elafonisi beach παραλια ελαφονησι
elafonisi beach παραλια ελαφονησι
elafonisi beach παραλια ελαφονησι

Αν έρθετε για διακοπές στην Κρήτη, το Ελαφονήσι είναι ένα από τα ονόματα που θα ακούσετε σίγουρα. Το Ελαφονήσι είναι ένα μικρό νησάκι με λευκή άμμο, που το χωρίζει από τη στεριά μια λιμνοθάλασσα με βάθος 1 μέτρο το πολύ.

Ελαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά δεν θα δείτε κανένα ελάφι να περπατάει πάνω στο νησί ή στη γύρω περιοχή. Απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε εδώ,

Στον δρόμο για το Λαφονήσι πρέπει σίγουρα να περάσετε από το χωριό Έλος. Χρόνια τώρα το Έλος θεωρείτε παραδοσιακός σταθμός  αναψυχής και ξεκούρασης για τους εκδρομείς του Λαφονησιού.

Στον δρόμο θα συναντήσετε το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας που ξεχωρίζει από μακριά όντας κατάλευκο και κτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο. Ανηφορίστε για ένα ευλαβικό προσκύνημα στο ιστορικό αυτό μοναστήρι και αναζητήστε το χρυσό σκαλοπάτι, που όπως λέει ο μύθος, μόνο οι πραγματικά πιστοί το βλέπουν.

Το Ελαφονήσι βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μετά από την Χρυσοσκαλίτισσα, και φτάνοντας εδώ θα αντικρύσετε μια μεγάλη γυμνή έκταση που έχει διαμορφωθεί σαν χώρος στάθμευσης, λίγους σκονισμένους κέδρους και τα υπέροχα χρώματα της λιμνοθάλασσας.

Η παραλία απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το νησάκι και μπορείτε άνετα να περπατήσετε στα ζεστά, αβαθή νερά. Φτάνοντας στο νησί θα ανακαλύψετε πολλές μικρές παραλίες στην νότια ακτή του.

Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο.

Βλέποντας την ειδυλλιακή ομορφιά που έκανε το Ελαφονήσι διάσημο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει συνδέσει το όνομα του με τραγικά γεγονότα.

Η σφαγή του 1824 στο Ελαφονήσι

Εδώ σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι την ημέρα του Πάσχα το 1824. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα.

Το ναυάγιο του Imperatrix στο Ελαφονήσι

Επίσης στους ύφαλους γύρω από το Ελαφονήσι ναυάγησε το Φεβρουάριο του 1907 το ατμόπλοιο Imperatrix, όπου χάθηκαν 38 άνθρωποι από τους 140 που ταξίδευαν για την Ινδία (120 πλήρωμα και 20 επιβάτες). Οι μοναχοί από το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας μαζί με τους ελάχιστους κάτοικους της περιοχής ρίχτηκαν στα μανιασμένα κύματα και κατάφεραν να σώσουν 38 ναυαγούς.

Για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον, κτίστηκε στο Ελαφονήσι ψηλός φάρος που ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση και προειδοποιούσε τους ναυτικούς να μείνουν μακριά από τους επικίνδυνους βράχους. Δυστυχώς για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στο Ελαφονήσι. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο.

Πηγή κειμένου explorecrete.com

 • Ο καιρός στο Έλος

  Potential disruption due to wind from 2AM EET WED until 11AM EET THU

  Issued:
  10:50 PM GMT on Ιανουάριος 23, 2018
  Expires:
  Λίγο Νεφελώδης
  Αύριο 01/24 20%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 5C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 40 έως 55 χλμ. Οι ριπές ανέμου ενδέχεται περιστασιακά να ξεπερνούν τα 80 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Πέμπτη 01/25 10%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 5C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 40 έως 55 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Παρασκευή 01/26 0%
  Λίγο Νεφελώδης
  Κυρίως αίθριος και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 6C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 30 έως 50 χλμ.
  Αίθριος
  Σάββατο 01/27 0%
  Αίθριος
  Κυρίως αίθριος. Μέγιστη θερμοκρασία 8C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 15 έως 30 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Κυριακή 01/28 10%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 9C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 15 έως 30 χλμ.