Φύση

Κάστανα

To Έλος θεωρείται το καστανοχώρι του νομού Χανίων και βρίσκεται σε μια πλαγιά κατάφυτη από καστανιές. Τα κάστανά του φημίζονται για την νοστιμιά τους και την ποιότητά τους. Στο Έλος γίνεται και η γιορτή του κάστανου.

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα.

Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.

πλατανόφυλλα πλατανος
πλατανόφυλλα πλατανος
πλατανόφυλλα πλατανος
πλατανόφυλλα πλατανος
Ελαιώνας Έλος
ελιά Έλος
αμπέλι Έλος
αμπέλι Έλος
ελαιώνας Έλος

Αμπέλια και ελαιώνες

Στο Έλος εκτός από πολλές καστανιές συναντάμε και μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες και ελαιώνες. Τα άφθονα νερά που πηγάζουν από τους πρόποδες του Αγίου Δικαίου Ιώβ προσφέρουν δροσιά και άφθονο πράσινο, που το καλοκαίρι είναι μία όαση για τους κατοίκους και επισκέπτες.

Λίμνη

Λίγο βορειότερα από το Έλος συναντάμε τον οικισμό Λίμνη όπου εκτός από άθφονο πράσινο θα βρούμε και μια μικρή λίμνη η οποία είναι γεμάτη συνήθως τους χειμερινούς μήνες.

Λίμνη Έλος πρασινο τοπιο
Λίμνη παγκάκια φύση έλος
Λίμνη έλος γέφυρα
Λίμνη Έλος πρασινο τοπιο