Ελαιόλαδο

χωριάτικη σαλάτα ελαιόλαδο
ελαιώνας Έλος
ελαιώνας Έλος

Το Κρητικό ελαιόλαδο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής κουζίνας, Και έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο βασικού στοιχείου της παραδοσιακής διατροφής της Κρήτης “με το σπαθί του”, αφού θρέφει γενιές και γενιές Κρητικών μέσα στους αιώνες, από τα αρχαία χρόνια της Μινωικής Κρήτης ακόμη.

Το Κρητικό ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα η πιο εξευγενισμένη μορφή του, το εξαιρετικό (εξτρά) παρθένο ελαιόλαδο, αποτελεί εκλεκτό έδεσμα σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο. Το κορυφαίας ποιότητας Κρητικό ελαιόλαδο βρίσκεται πλέον στις τέσσερις γωνιές της γης, μέχρι την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει το Κρητικό ελαιόλαδο τόσο υγιεινό και δημοφιλές;

Πρώτα από όλα, ο τρόπος παραγωγής του. Παράγεται με την απλή, μηχανική σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς χημικές διεργασίες και πρόσθετα. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρεί ζωντανές όλες τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες της ελιάς.

Επίσης, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους πρόσληψης λιπαρών ουσιών. Σε αντίθεση με τα λιπαρά που υπάρχουν, για παράδειγμα, στις μαργαρίνες, το βούτυρο, ή το κρέας, τα λιπαρά του ελαιόλαδου είναι μονοακόρεστα, δηλαδή προάγουν την υγεία. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Τέλος, το Κρητικό ελαιόλαδο, ως συστατικό για συνταγές μαγειρικής, έχει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στο μαγείρεμα (ιδιαίτερα στο τηγάνισμα) σε υψηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας την ποιότητα και τη γεύση του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με χαμηλής ποιότητας έλαια ή μαργαρίνες, τα οποία όταν τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες παράγουν επιβλαβείς, ακόμη και καρκινογόνες, χημικές ενώσεις. Με το Κρητικό ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό στη μαγειρική μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι προσέχουμε την υγεία μας!

Πηγή κειμένου www.inka-sm.gr

 • Ο καιρός στο Έλος

  Potential disruption due to wind from 2AM EET WED until 11AM EET THU

  Issued:
  10:50 PM GMT on Ιανουάριος 23, 2018
  Expires:
  Λίγο Νεφελώδης
  Αύριο 01/24 20%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 5C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 40 έως 55 χλμ. Οι ριπές ανέμου ενδέχεται περιστασιακά να ξεπερνούν τα 80 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Πέμπτη 01/25 10%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 5C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 40 έως 55 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Παρασκευή 01/26 0%
  Λίγο Νεφελώδης
  Κυρίως αίθριος και ανεμώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 6C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 30 έως 50 χλμ.
  Αίθριος
  Σάββατο 01/27 0%
  Αίθριος
  Κυρίως αίθριος. Μέγιστη θερμοκρασία 8C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 15 έως 30 χλμ.
  Λίγο Νεφελώδης
  Κυριακή 01/28 10%
  Λίγο Νεφελώδης
  Μερικώς νεφελώδης. Μέγιστη θερμοκρασία 9C. Άνεμοι ΒΒΑ με ταχύτητα 15 έως 30 χλμ.